perjantai 1. heinäkuuta 2016

Työpaja 4: Videot yliopisto-opetuksessa

Margit Koivumaan työpajassa Videot yliopisto-opetuksessa pureudutaan pienryhmissä audiovisuaalisen materiaalin käyttöön yliopisto-opetuksessa.  Keskeisiä kysymyksiä aiheesta ovat muiden muassa seuraavat:

Miksi videoita: hyöty?

- Onko videoiden katselu luennoilla, seminaareissa tai demoryhmissä millään tavalla hyödyllistä? Miten opiskelijat hyötyvät videoista? Kriittinen keskustelu aiheesta on tarpeellista, sillä videot eivät pysty kaksisuuntaiseen vuorovaikutussuhteeseen, kuten ihmiset, joten niille ei saisi myöskään sysätä liikaa opetuksen painopistettä. Tieteelliset tutkimustulokset videoiden käytöstä opetuksesta voisivat mahdollistaa rakentavan argumentoinnin sekä videoiden puolesta että niitä vastaan. Toivon mukaan työpajassa syntyy runsaasti rakentavaa keskustelua aiheesta. 

Mistä aiheesta videoita voisi olla?

- Mitkä ovat sopivia tai epäsopivia aiheita ja kuinka ne linkittyvät opetuksen tavoitteisiin? Ovatko jotkin aiheet parempia kuin toiset? Onko olemassa jotain, mitä ei saa näyttää? Toisinaan opettajan tulee harkita tarkkaan, millaista materiaalia esittää opiskelijoille.  

Millaisessa tilanteessa voisi hyödyntää? 

- Yleensä videoita tunnutaan käyttävän opetuksessa demonstraatio- tai selvennysvälineinä. Onko muita tilanteita, joissa videoiden näyttämistä voisi hyödyntää? Kuinka katsotut videot käydään ryhmän kanssa läpi? Miten parantaa opetuksen pedagogista laatua videoiden avulla? Kysymyksiä tuntuu olevan enemmän kuin vastauksia, joten josko työpaja tarjoaisi selventäviä ajatuksia, kun alan ammattilaiset pääsevät yhdessä pohtimaan näitä seikkoja. 

Kenen tekemiä videoita opetuksessa voi hyödyntää?

- Kuinka tekijänoikeudet pitäisi ottaa huomioon ja kuinka tarkasti lakeja pitäisi noudattaa? Saako kaikkia Youtube-vidoita käyttää vapaasti? Kuinka tekijänoikeuslait todennäköisesti muuttuvat tulevaisuudessa ja kuinka se vaikuttaa videoiden näyttämiseen opetuksen yhteydessä? Tämä aihealue sisältää paljon tärkeitä ja ajankohtaisia kysymyksiä, joita kukaan opettaja ei voi sivuuttaa noin vain. 

Mitä välineitä ja osaamista tarvitaan videoiden tekemiseen?

- Myös oma videoiden tuottaminen voi olla tehokas oppimiskonsti, mutta kuinka hyödyntää sitä opetuksessa ja mitä kaikkea tulisi ottaa etukäteen huomioon? Suurella osalla opiskelijoista tuntuu olevan erinäköisiä älylaitteita, joita he voisivat hyödyntää omissa audiovisuaalisissa oppimisprojekteissaan, mutta tämä ei tunnu olevaan ainakaan tällä hetkellä mitenkään yleistä yliopistokontekstissa. Miksi? Tuleeko oppilaiden oma osaaminen vai opettajien osaaminen vastaan? Kuinka tilanne tulee mahdollisesti muuttumaan tulevaisuudessa?

Millainen on hyvä opetusvideo?  

- Millaisia elementtejä hyvä opetusvideo sisältää ja mikä tekee siitä hyvän? Onko kyseessä makuasia vai voidaanko joistain linjauksista olla yhtä mieltä?

Työpajasa pitäisi näin ollen olla runsaasti keskustelunaiheita ja se tarjoaa varmasti uutta perspektiiviä ja kenties työkalujakin opettajan työhön. Hieman kuitenkin mietityttää, tarjoaako työpaja ollenkaan opiskelijoiden näkökulmaa? Kuinka he kokevat videoiden käytön opetuksessa ja edistääkö videoiden näyttäminen heidän oppimistaan? Entäs kuinka he kokisivat itse omien videoiden tekemisen? Voi toki riippua paljon tilanteesta, opiskeltavasta asiasta ja itse videosta, mutta onko aihetta tutkittu ollenkaan? Pitää kuitenkin muistaa, että videot opetuksessa ovat ihan opiskelijoita varten, joten olisi tarpeellista pureutua myös heidän kokemukseensa, eikä vain opettajan näkökulmaan.

Ajatuksiaan jakoi Marja

  

1 kommentti:

  1. Toivottavasti työpaja herätti ajattelemaan videoita laajemminkin kuin mm. siitä näkökulmasta, että niitä käytetään opettajajohtoisesti. Esimerkiksi voisiko kurssin tehtävänä olla laatia oppimispäiväkirja videona?

    Tutkimusaspektin esiinnostaminen taisi jäädä käsittelemättä? Voisiko se olla gradusi aihe?

    Olisi kiva kuulla, antoiko työpaja uutta perspektiiviä ja vastasiko se Marjan odotuksia.

    Terveisin työpajan ohjaajat
    Margit Koivumaa & Pauliina Kupila
    margit.koivumaa(at)helsinki.fi
    Helsingin yliopisto
    Opetusteknologiapalvelut

    Ps. Työpajan jälkeen Margitia haastateltiin ja se julkaistaan täällä blogissa.

    VastaaPoista