Työpajan nimi herättää kiinnostuksen lukijalle. Kukapa ei haluaisi poppia, intoa ja himoa elämäänsä. Työpaja sisältää kuitenkin paljon syvempää tietoa käsittelevän asian; puheeksi ottamisen taidot vaikeissa ja haastavissa opetukseen ja ohjaukseen liittyvissä tilanteissa. POP-koulutus eli Puheeksi Ottamisen Psykologiaa-koulutuksen työpaja käsittelee rooliharjoituksin vaikeita ohjaustilanteita, puheeksi ottamista estäviä uskomuksia sekä vuorovaikutustilanteissa herääviä negatiivisia tunteita. Tärkeitä taitoja jokaiselle työelämään sekä vapaa-aikaan. Kuinka moni opettaja kokee aidosti haluavansa keskittyä myös korkeakouluopiskelijan ongelmiin? Kuinka moni opettaja kokee sen kuuluvan opettajan perustehtäviin? Joka tapauksessa on selvää, että jokainen opiskelija sekä opettaja on yksilöllinen kokonaisuus, johon vaikuttavat vuorovaikutustilanteissa tunteet, aiemmat kokemukset ja yhteistyötaidot.
Yhteistyö opetus- ja ohjaushenkilökunnalla tuo varmasti usein eteen tilanteita, joissa pitäisi ohjata toista korjaamaan tekemistä. Ohjaamisessa tarvitaan vaikuttamista toisen henkilön käyttäytymiseen, tunteisiin tai asenteisiin. Jos ajattelemme, että tämä asia ei minulle kuulu, eikä minulla ole oikeutta tai osaamista siihen puuttua, luovummeko silloin vastuusta? Mitä jos emme ota vaativaa asiaa puheeksi? Silloin emme ole antaneet henkilön mahdollisuuksille, onnistumisille ja kehittymiselle riittävää tukeamme. Jos ohjaustilanteessa päämääränä olisi aina saada synnytettyä oivalluksia, intoa ja himoa, voisi se lisätä lopulta positiivisia tunnetiloja ja merkityksellisyyttä työhön ja olla sitä kautta edesauttamassa hyvinvointia koko korkeakouluyhteisössä.
Vaikean asian puheeksi ottamiseen tarvitaan taitoa ja valmistautumista. Toivottavasti työpajassa voidaan rooliharjoituksin antaa hyviä käytännön keinoja. Uskomme, että ne jotka ovat valinneet työpajan kiinnostuksen kohteeksi ja saapuvat paikalle, osoittavat jo läsnäolollaan olevansa kiinnostuneita vaativien tilanteiden läpikäymiseen omassa työssään. Tervetuloa opintopsykologit Ari Kaukiainen, Tiina Tuominen ja Satu Salmi Peda-forum 2016 -päiville.
Minna, Taru ja Ilona
(Kaikkien Peda-forum 2016 työpajojen esittelyt)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti